Rodinný dom s konzolou

SK, Košice

Úzky pozemok so strmým svahom. Klient ktorý požaduje umiestniť všetky obytné miestnosti na jednom podlaží. Žiadne okna nemajú smerovať k susedom a zároveň majú byť z okien pekne výhľady. Na prvý pohľad náročné zadanie, ale práve nezvyčajná konštatácia obmedzení vytvorila priestor na vznik unikátneho riešenia.

Konzolový dom sa nachádza na juhozápadnom svahu mestskej časti Myslava v Košiciach. Návrh zohľadňuje mierku a tvaroslovie okolitých stavieb ako aj zložitosť stavebného pozemku. Stavba rodinného domu je navrhnutá ako trojpodlažný objekt, ktorý  je osadený do terénu, pričom každé podlažie ma odlišnú funkciu.
Vstup do domu je z vrchnej severovýchodnej časti pozemku. Zo strany vstupu je objekt nenápadný. Pozorovateľ vníma len odľahčenú hmotu s garážou, opláštenú perforovaným plechov čiernej farby a koberec rastlín intenzívnej vegetačnej strechy. Vegetačná strecha  sa rozprestiera nad hlavným obytných podlažím domu. Že sa jedná o trojpodlažný objekt sa návštevník dozvie až pri pohľade zo súkromnej záhrady pod domom. Pri pohľade ho upúta odvážne vykonzolovanie hmoty hlavného  podlažia .
V dome sa nenachádzajú takmer žiadne okna na východ a západ k susedom. Denná zóna je opticky prepojená s krajinou presklenou plochou na konzole, okná  ostatných obytných miestností sú orientované do átria so sedením a  vysadenými bonsajmi.

Materiálové riešenie fasády odráža funkčné členenie objektu. Hlavné obytné podlažie je omietnuté,  natrené na bielo. Obytné podlažie je umiestnené nad drevom obloženou hmotou v ktorej je umiestené technické zázemie a wellness zóna. Najvyššie podlažie určené na parkovanie sa skladá len z oceľovej nosnej konštrukcie  a opláštenia z perforovaného plechu.

Na prvý pohľad jednoduchá pôdorysná forma obytného podlažia v tvare zalomeného obdĺžnika, vytvára v priestore zaujímavú členitú štruktúru. Veľkorysá obývacia izba s jedálňou a kuchyňou sú osadené do dominantnej konzoly objektu. V priestore dennej zóny je juhozápadná obvodová stena nahradená veľkoformátovým zasklení. Toto riešenie ma priaznivý dopad na pasívne solárne zisky v zimnom období a zároveň zabezpečuje krásny výhľad na panorámu s lesom a atmosféru pri západe slnka. S obývacou izbou je prepojená malá pracovňa, ktorá umožňuje ubytovať návštevy. Z pracovne je možné francúzskym oknom prejsť na terasu v átriu. Átrium umožňuje rodine zachovať si súkromie od pohľadov z ulice ako aj od susedov. Priestor átria je ďalšími francúzskymi oknami prepojený s detskými izbami a spálňou majiteľov domu. Pre výši komfort je spálňa napojená na samostatnú kúpeľňu a šatník. Dispozícia je doplnená o priestrannú kúpeľňu so samostatne stojacou vaňou a walk-in sprchovacím kútom ako aj o práčovňu. O podlažie nižšie, je pod konzolou ukrytá technická miestnosť, hobby miestnosť, a sauna. Pod konzolou vznikla krytá terasa opticky prepojená s wellness zónou.

Obvodové steny a stropu sú tvorené monolitickými železobetónovými stenami. Betón je v interiéry priznaný na stropoch vo všetkých miestnostiach. V  interiéry tak vzniká kontrast medzi teplym drevom, drsným betónom a  uhladenými detailmi minimalistického bieleho  interiéru. 

regec+vrbova

a r c h i t e k t i